Julen har for alvor meldt sin ankomst. For de fleste betyder det julehygge med æbleskiver og naturligvis et godt glas gløgg til.
Men hvor stammer gløggen egentlig fra?
Ordet Gløgg er forholdsvist nyt, og betyder ”Varmet op” på svensk, men gløggens historie går meget længere tilbage.
I middelalderen brugte man opvarmet vin med krydderier og urter, som helsedrik eller medicin. Især mod vintersygdomme var dette populært i Norden. Men da den svenske nationalhelt, Gustav Vasa, fik mere og mere smag for gløgg, gav det pludselig den varme drik mere prestige. Især hans personlige favorit, der var en blanding af rødvin, sukker, honning, kanel, ingefær, kardemomme og nelliker, blev hurtigt meget efterspurgt og yderst populær blandt mange.
Til at starte med blev Gløgg kaldt for ”glødet vin”. Man opdagede at man kunne forbedre smagen ved at karamellisere sukker. Man anbragte derfor sukkeret på et net, der var placeret over gløggen. Herefter antændte man alkoholdampene, så flammerne kunne smelte sukkeret ned i gløggen. Dog fandt man hurtigt ud af, at man på denne måde halverede alkoholindholdet, så den metode blev ikke brugt meget længe.
Hvornår blev gløgg en juletradition?
Hvorfor, og hvordan gløggen blev en juletradition, er der ikke nogen der med sikkerhed kan svare på. Dog var hen mod slutningen af det 19. århundrede, at vi for alvor begyndte at drikke gløgg til jul. Diverse forretningsmænd fik øjnene op for den varme drik, og kunne hurtigt se hvor stor en efterspørgelse der var, og så hvordan populariteten steg mere og mere. Derfor begyndte svenske spritfabrikanter at forsyne gløggflaskerne med farverige og dekorative etiketter, med julenisser og andet julerelaterede pynt, i starten af år 1900.
Hvor mange varianter af gløgg findes der?
I dag findes gløggen i et hav af varianter. Den mest traditionelle er med rødvin, men hvidvinsgløgg er et rigtig godt alternativ. Den hvide gløgg er især til dem der ønsker en lettere varm juledrik. Den virker nemlig knap så mættende - og så er der jo plads til flere æbleskiver.
Hvordan laver man gløgg?
Vi bringer i dag 3 opskrifter på 3 forskellige former for gløgg. En rød, en hvid - og en børnegløgg.
Traditionel gløgg (til 4 personer)
Du skal bruge:
1 1/3 dl friskpresset appelsinsaft
Skal fra 1/2 appelsin – skrællet med en tyndskræller
1 1/3 dl vand
183 g sukker
3 1/3 hele nellike
1 1/3 kanelstang
2 hele allehånde
2/3 flaske rødvin
Fyld:
Ca. 66 g. rosiner
33 g smuttede og hakkede mandler
Pynt:
2/3 appelsin i skiver
Sådan gør du
-
Kom appelsinsaft, appelsinskal, vand, sukker og krydderier i en gryde.
-
Kog blandingen under låg i ca. ½ time ved jævn varme.
-
Tag appelsinskal og de hele krydderier op af gryden.
-
Tilsæt rødvin og varm drikken godt igennem og smag til.
Fyld og pynt
-
Tilsæt rosiner og mandler og server gløggen i tykke glas med en appelsinskive i.
Hvid gløgg: (4 personer)
Du skal bruge:
1/3 tsk. Kardemommefrø
2 stjerneanis
3 1/3 hele nellike
2 kanelstænger
13 1/3 g frisk ingefær i tyndeskiver
3 brede strimler citronskal
2/3 dl Friskpresset citronsaft
1/3 liter koncentreret hyldeblomstsaft
2/3 flaske hvidvin
Fyld:
67 g. tørrede tranebær
67 g. mandelsplitter
Sådan gør du:
-
Kom kardemomme, stjerneanis, nelliker og kanel i en gryde og svits 1-2 min. ved kraftig varme.
-
Tilsæt ingefær, citronskal, citron – og hyldeblomstsaft.
-
Bring blandingen i kog, og lad den koge ved svag varme under låg i ca. 20 minutter.
-
Lad blandingen trække, stadig under låg i ca. 10 min.
-
Fjern krydderier, ingefær og citronskal – gem evt. kanelstang og stjerneanis til pynt.
-
Tilsæt hvidvin og varm gløggen godt igennem, dog uden at den koger.
Ved servering:
Hæld den hvide gløgg i glas, tilsæt mandelsplitter, tranebær og server. Smid evt. en skive appelsin i.
Vil du lave den alkoholfri? Så kan du med fordel udskifte hvidvin med æblemost.
Julen er jo børnenes tid, og derfor skal de naturligvis ikke snydes. Derfor kommer vi med en lækker og nem opskrift på en børnegløgg (de voksne må naturligvis også gerne smage)
Børnegløgg (4 personer)
Du skal bruge:
4 dl vand
2 2/3 friskpresset appelsinsaft
2 1/3 friskpresset citronsaft
2 spsk sukker
2 hele nelliker
2/3 kanelstang
1 1/3 dl sød solbærsaft
Fyld:
34 g hakket, smuttede mandler
40 g rosiner
Sådan gør du:
-
Bring vand, appelsin- og citronsaft, sukker, nelliker og kanel i kog i en gryde
-
Kog blandingen ved svag varme og under låg i ca. 5 minutter.
-
Tag krydderierne op og tilsæt solbærsaft og vand.
-
Bring gløggen til kogepunktet og smag til.
Ved servering:
Fordel mandler og rosiner i glas. Hæld den varme børnegløgg i glas og server straks.
Velbekomme og rigtig glædelig jul.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.